Rozen zijn natuurlijk een aanwinst voor iedere tuin. Ze hebben prachtige bloemen en kunnen heerlijk geuren. Er zijn zo’n 200 verschillende soorten wilde rozen en maar liefst 30.000 gecultiveerde soorten. Rozen moeten beslist gesnoeid worden als je de struiken mooi wilt houden en ze uitbundig wilt laten bloeien. Ook verzorging is van belang om ziektes te voorkomen.

Weetjes over rozen
Wanneer bloeien rozen? De roos komt oorspronkelijk van het noordelijk halfrond, de bloeitijd is dan ook in onze zomer en ze ontwikkelen zich in het voorjaar. De herfst en winter is de tijd om nieuwe krachten op te doen. In China gebruikte men ze al in de 13e eeuw in tuinen. Vanaf de 19e eeuw begon men echter pas echt met het cultiveren van de roos. Stamrozen zijn bijvoorbeeld ontstaan door een veredelde roos te enten op een wilde onderstam. Deze rozen zijn vaak sterk en ook geschikt voor tuinen in ons land. De roos heeft als bloem al eeuwenlang een grote symbolische waarde. Natuurlijk is er de rozenkrans waarmee gebeden wordt in het Rooms-Katholicisme. Maar ook de kleur van de bloem is erg belangrijk. Witte rozen staan voor maagdelijkheid en rode rozen voor liefde. Wist je trouwens dat gele rozen duiden op jaloezie of ontrouw?

Leave a Reply

Your email address will not be published.